Американската компания "Уестингхаус електрик" ( Westinghouse Electric Co) ще построи първата атомна електроцентрала в Полша, съобщи министър-председателят Матеуш Моравецки, потвърждавайки дългоочакваното решение за намаляване на въглеродните емисии в страната и постепенния отказ на Варшава от въглищата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тъй като Русия води война в съседна Украйна, полският избор на партньор от САЩ подчертава, че Варшава поставя акцент върху отношенията с Вашингтон в момент, когато нейната сигурност е в центъра на вниманието.

"Потвърждаваме, че нашият проект за ядрена енергия ще използва надеждна и безопасна технология на @WECNuclear", заяви Моравецки в Туитър.

"Уестингхаус" се конкурираше с южнокорейската държавна "Кореа хидро нюклеар пауър" (Korea Hydro Nuclear Power), която подаде оферта през април.

Варшава също така разговаря за проекта и с френски компании.

"Това е огромна сделка, защото не става въпрос само за търговски енергиен проект, а за начина, по който ще определим ...взаимозависима сигурност за десетилетия напред", заяви пред репортери високопоставен представител на САЩ.

Изборът на "Уестингхаус" и на САЩ изпрати послание към руския президент Владимир Путин "за силата и сплотяването на съюза между САЩ и Полша", заяви представителят на САЩ.

Варшава търсеше партньор за изграждането на ядрени мощности от 6-9 гигавата , и осигурява до 49% дялово финансиране за проекта. Тя планираше да избере технология за първите три реактора до края на 2022 г., като първият ще започне да функционира през 2033 г.

"Разбираме, че решението ще бъде за първите три реактори и нашите очаквания са, че Полша възнамерява в крайна сметка да изгради шест реактора AP1000 от "Уестингхаус" и ще вземе официално решение за втория комплект от три реактора по-късно", заяви американският служител.