Полската служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) глоби с 120 милиона злоти (над 31 милиона щатски долара) местното подразделение на германския автомобилен концерн Фолксваген (Volkswagen) - "Фолксваген груп Полска" (Volkswagen Group Polska). Сумата е рекордна за този антимонополен регулатор, се посочва в разпространено днес съобщение на ведомството, цитирано от ТАСС и БТА.

Глобата е наложена за въвеждане в заблуждение за равнището на отработените вредни газове на автомобилите на групата, пояснява регулаторът.

Това е най-високата в историята на службата глоба за нарушаване на права на потребителите, се подчертава в съобщението.

Службата за защита на конкуренцията и потребителите е поредният орган за защита на правата на потребителите в Европа, който взе решение по този въпрос. "Фолксваген" манипулира емисиите на отработени газове, заблуждавайки потребителите, като твърди, че превозните му средства са екологично чисти, цитира регулаторът в съобщението своя председател Марек Нехчал.

По думите му екологичното съзнание на поляците расте и затова много хора могат да избират автомобили, които отделят по-малко вредни вещества.