Главният изпълнителен директор на "Тесла" (Tesla) Илон Мъск заяви днес, че световното потребление на електроенергия ще се удвои, ако автомобилите масово станат електрически. Това ще засили нуждата да се използват повече атомни, соларни, геотермални и вятърни мощности за производство на енергия, каза предприемачът, цитиран от Ройтерс.

Увеличаването на достъпната устойчива енергия е голямо предизвикателство с преминаването на колите от двигатели с вътрешно горене към електрически мотори. Преходът ще отнеме две десетилетия прогнозира Мъск в дискусия, организирана от германската издателска група "Аксел Шпрингер" (Axel Springer).

По думите му с електрически се заменят около 5 процента от автомобилите всяка година.

"Тесла" работи по построяването на четвъртия си "гигазавод", който ще се намира в Германия. Неотдавна компанията придоби лиценз за търговия с електроенергия в Западна Европа и проучва дали потребителите в Германия биха използвали електричество на "Тесла" за електромобилите си.

Предстои компанията да се присъедини към американския борсов индекс "Стандард енд Пуърс 500", което ще стане на два етапа - на 14 и 21 декември. Тя е сред най-големите компании, включващи се в индекса за последните 10 години, допълва Асошиейтед прес.

"Тесла" покри критериите за присъединяване към "Стандард енд Пуърс 500", след като отчете четвърто последователно тримесечие на печалба през второто тримесечие на текущата година. Компанията най-накрая излезе на печалба и акциите й поскъпнаха с 578,4 процента тази година. Към края на вчерашната търговия пазарната й капитализация бе 555,2 млрд. долара. Това ще я нареди сред десетте най-скъпи компании в "Стандард енд Пуърс 500".