Германските власти в областта Хесен започнаха разследване на поделението Opel на автомобилната групировка PSA Group за предполагаема дизелова измама, включваща манипулиране на софтуер, отчитащ изгорелите газове на дизеловите автомобили, пише германският вестник "Билд".

Освен проверката на превозни средства, очаква се властите също така да претърсват фирмени офиси на компанията. Според "Билд", около 95 хиляди автомобила на "Опел" са засегнати от предполагаемата софтуерна измама, като става въпроса за марките Insignia, Zafira и Cascada. Всички засегнати автомобили са били произведени през 2012-а, 2014-а и 2017-а година.

Трябва да се има предвид, че по-рано този месец компанията Opel обяви че се противопоставя на новата правителствена програма за преоборудване на дизеловите автомобили, отбелязвайки, че "ще отнеме твърде дълго време" за подобно изпълнение.

Германското коалиционно правителство постигна съгласие за мерки, целящи да предотвратят забраните на дизелови двигатели чрез въвеждане на хардуер в автомобилите, предназначен да контролират въглеродните емисии. За да бъде инсталиран подобен хардуер, съответните превозни средства ще трябва да бъдат временно изтеглен от употреба. Преди време и от Bayerische Motoren Werke (BMW) също заявиха, че не са съгласни с новите държавни мерки.

На този етап от компанията-майка на Opel - PSA Groupe не предоставиха никакви коментари.