Бившият шеф на Fiat-Chrysler и Ferrari Серджо Маркионе е починал, съобщи вестник La Repubblica, цитиран от агенция Bloomberg News.

Маркионе ръководеше двете марки до миналия уикенд, когато спешно беше освободен от постовете в компанията и Ferrari заради усложнения по време на операция, след която той изпадна в кома.

Операцията на рамото на Маркионе бе извършена в университетската болница в Цюрих, но по време на нея Маркионе е получил мозъчен инсулт, заради който той не успял да излезе от изкуствено предизвиканата кома, пишат италианските медии.

Маркионе застана на чело на Fiat-Chrysler през 2004 година, като на практика собственоръчно спаси италианската компания от сигурен крах - именно затова той бе изключително почитан и популярен в средиземноморската страна.

Първоначално студент по философия, а след това счетоводител, Маркионе реорганизира Fiat и успя да повиши стойността на марката над 11 пъти. След това, той възроди и Alfa Romeo, като само допреди няколко години автомобилната гама на марката бе много бедна и вяла.