Производителят на Marlboro Philip Morris International (PMI) заяви в понеделник, че продължава своя план на стойност 16 милиарда долара за придобиване на Swedish Match, въпреки че спечели одобрение от държатели на акции за не повече от 82,59% от капитала, предаде Ройтерс.

Съгласно шведското законодателство, участник в търга (конкурса) може да инициира принудително изкупуване на оставащите акции само ако доброволното приемане на предложението е за над 90% от ценните книжа. PMI съобщи по-рано, че може да откаже офертата, ако одобрението е по-ниско от изискваното.

"Постигането на такъв висок контролен дял трябва да ни позволи да оползотворим стратегическия потенциал на трансакцията, включително очакваните синергии на приходите", каза в изявление главният изпълнителен директор на PMI Яцек Олчак.

През май PMI направи оферта за закупуване на Swedish Match за 106 крони на акция, оценявайки компанията на 16 милиарда долара. През октомври повиши офертата до 116 крони на акция, след като някои инвеститори заявиха, че цената е твърде ниска.

"Очакваме с нетърпение да приветстваме служителите на Swedish Match и водещото портфолио за тютюн за смучене (снус) в семейството на PMI", заявиха от американската фирма.

PMI изрази също така увереност, че десетте най-големи акционери на шведската група са приели нейната оферта и че предложението за закупуване на акции ще бъде удължено до 25 ноември с надеждата тя да повиши допълнително дела си.

"Нашата цел е да премахнем акциите на Swedish Match от борсата след достигане на собственост от над 90%; затова насърчаваме останалите дребни акционери и други институционални акционери да участват в търговото предложение е в удължения срок", каза PMI.