Американският фармацевтичен гигант Pfizer сключи сделка за придобиването на биотехнологичната компания "Сийджен" (Seagen) за приблизително 43 милиарда долара, увеличавайки лекарственото си портфолио с нови медикаменти за лечение на онкологични заболявания, предаде Ройтерс.

"Пфайзер" ще придобие правата върху четири одобрени от американските здравни власти терапии за лечение на ракови заболявания, които са донесли приходи от общо близо 2 милиарда долара през 2022 г.

Това е най-голямата сделка, която "Пфайзер" сключва от 2009 г., когато придоби за 67 милиарда долара фармацевтичния концерн "Уайет" (Wyeth).

Pfizer ще плати $229 в брой на акция на Seagen, 32,7% премия спрямо цената при затваряне на пазара в петък. Офертата е също така почти 42% премия спрямо затварянето на пазара на 24 февруари, ден преди Wall Street Journal да съобщи за първи път за възможна сделка.

Акциите на Seagen се покачиха до $207 преди началото на търговията в понеделник.

Придобиването на биотехнологичната компания е част от плана на "Пфайзер" да смекчи последиците от очаквания спад на приходите си в размер на 17 милиарда долара до 2030 г. на фона на изтичането на срока на валидност на патентите на някои от най-популярните лекарства, които корпорацията предлага и спада в търсенето на нейните медикаменти за лечение и предпазване от коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че Pfizer все още разполага с огнева мощ за сключване на сделки, смятаме, че интегрирането на такава голяма компания може да накара (Pfizer) да направи пауза на фронта на сливанията и придобиванията", каза анализаторът на Wells Fargo Мохит Бансал.

Базираната във Вашингтон Seagen е пионер в разработването на конюгати антитяло-лекарство - доказана технологична платформа, която доставя терапевтичния агент директно там, където има нужда; работят като "управляеми ракети", предназначени за целенасочен разрушителен ефект и щадят здрави клетки.

Портфолиото от онкологични терапии на Pfizer включва 24 одобрени лекарства, включително Ibrance за лечение на рак на гърдата, посочва Ройтерс.

Компаниите очакват да завършат сделката в края на 2023 г. или началото на 2024 г.

Малко вероятно е сделката да се сблъска с големи антитръстови предизвикателства, тъй като компаниите нямат големи припокриващи се продукти, каза Бансал, но все пак може да бъде подложена на известен контрол поради размера си.

Конкурентът на Pfizer - Merck & Co Inc, и Seagen бяха в напреднали преговори за сделка миналата година, но според съобщенията те се провалиха поради опасения от строг антитръстов контрол.