ПетроЧайна (PetroChina) и Синопек (Sinopec) постигнаха споразумение с китайската компания Си О Джи Пи Ен Си (COGPNC (China Oil and Gas Piping Network Corp), създадена миналата година с цел оптимизиране на процеса на изграждане и развитие на петролната и газова инфраструктура на Китай, да продадат свои петролни и газови активи на обща стойност 390 милиарда юана (около 55,6 милиарда долара). Това съобщава шанхайският информационен портал "Ицай глоубъл", цитиран от ТАСС.

Споразумението е постигнато след седем месеца преговори. Като част от сделката ПетроЧайна ще продаде на Си О Джи Пи Ен Си активи, свързани с петролопроводи и газопроводи за 268,7 милиарда юана (около 38,3 милиарда долара). 149,5 милиарда юана (около 21,6 милиарда долара) ще бъдат под формата на акционерен капитал, позволяващ придобиването на контролния пакет акции от 29,9 на сто в Си О Джи Пи Ен Си. Останалата сума ще бъде изплатена в брой.

Синопек и нейните дъщерни компании ще продадат свои активи, свързани с петролопроводи и газопроводи, за 122,7 милиарда юана (около 17,5 милиарда долара). От тях 70 милиарда юана (около 10,1 милиарда долара) ще бъдат платени от Си О Джи Пи Ен Си с акции. Синопек ще получи контрола над 9,42 процента от акциите, а дъщерните й предприятия в газовата сфера - 4,58 процента.

Си О Джи Пи Ен Си беше създадена през декември 2019 година за консолидиране на петролните и газови ресурси на страната под шапката на една компания с цел да се насърчат инвестициите и строителството на националната мрежа от магистрални петролопроводи и газопроводи, както и на газови хранилища.