Чистата печалба на ирландската нискотарифна компания Райънеър (Ryanair) е останала стабилна през първото шестмесечие, повлияна от понижението на цените на билетите поради слабото търсене във Великобритания и силната конкуренция в Европа, предаде Франс прес.

Чистата печалба е достигнала 1,15 милиарда евро за периода от април до септември, се посочва в комюнике на превозвача, публикувано днес.

Групата, която вече обединява четири компании: ирландската Райънеър Ди Ей Си (Ryanair DAC), австрийската Лауда (Lauda), малтийската Малта еър (Malta Air) и полската Баз (Buzz), е засегната от 5-процентно намаление на тарифите за периода. Това е повлияло на маржовете на печалбата на компанията въпреки по-интензивната търговска дейност.

Райънеър понижи цените на полетите поради по-слабото търсене във Великобритания, където икономическата и политическата несигурност около Брекзит поддържа предпазливостта на пътниците. Друг фактор за по-ниските цени е ожесточената конкуренция в Германия и в Австрия, които са ключови пазари в Европа.

Въпреки всичко компанията е успяла да превози с 11 процента повече пътници или близо 86 милиона пътници, с оборот, който също е отбелязал растеж от 11 процента до 5,39 милиарда евро.

Освен от ситуацията във Великобритания и европейската конкуренция, ирландският нискотарифен авиопревозвач е бил засегнат и от увеличение с 22 процента на разходите за гориво заради повишение на цените.

Райънеър остава предпазлив в прогнозите си за останалата част от годината, отбелязвайки че не споделя оптимизма на някои от конкурентите си.

Авиопревозвачът очаква зимата да не е толкова трудна , колкото през миналата година по отношение на цените на билетите и затвърждава прогнозата си за годишна печалба. Очаква се тя да е между 800 и 900 милиона евро спрямо очакваните 750 до 950 милиона евро преди това, което ще отбележи лек спад спрямо чистата печалба от 1 милиард евро, регистрирана през 2018 -2019 година.