Просрочените задължения на "Топлофикация - София" към "Булгаргаз" са нараснали до 100 милиона лева, като само натрупаните от септември миналата година до юли на настоящата са близо 52 милиона. Това съобщи изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов пред БНР.

Още 27 милиона лева дължат и топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца. Това може да затрудни плащанията на "Булгаргаз" към доставчика й "Газпром", посочи Николай Павлов.

"Топлофикация - София" трябва да заплаща тези просрочени задължения. Очакваме до края на юли да заплати 40 млн лева, а останалата част до 52 млн, натрупани през есенно-зимния сезон, трябва да бъдат заплатени до края на август", допълни шефът на газовата компания, според когото "посланието е ясно: трябва да се плаща".

Ако не се стигне до плащане от "Топлофикация", "Булгаргаз" ще предприеме действия по принудително събиране на вземанията, стана ясно от думите на Павлов. Той обясни, че столичното дружество многократно е предупреждавано, че трябва да си плати доставката на гориво, за да не се налага "Булгаргаз" да събира вземанията си по съдебен ред.

"Топлофикационните дружества формират близо 40% от приходите на "Булгаргаз", което оказва съществено влияние върху финансовата стабилност на обществения доставчик и върху гарантирането на газовите доставки за страната. През годините задълженията им са разклащали финансовата стабилност на "Булгаргаз". Към началото на 2015 година бяха достигнали близо 380 милиона лева. Към днешна дата са в размер на 127 милиона", поясни Николай Павлов.