Японският производител на електроника Panasonic ще премести европейската си централа от Великобритания в Амстердам през октомври заради Брекзит. Целта на компанията е да избегне потенциални проблеми с данъците заради решението на страната да напусне Европейския съюз, каза изпълнителният директор на подразделението в Европа Лоурен Абади, цитиран от "Блумбърг".

Досега редица международни компании обявиха плановете си да местят служителите си от Обединеното кралство, припомня BBC.

Няколко японски компании вече съобщиха, че възнамеряват да преместят европейските си централи от Лондон.

Решението на Panasonic е провокирано от опасенията, че Япония ще счита Великобритания за убежище за данъци, ако страната реши да намали корпоративния данък, за да привлече различни бизнеси, каза Абади пред японското бизнес издание Nikkei. Той обясни, че компанията е обмисляла решението 15 месеца заради потенциалните проблеми, свързани със свободното движение на стока и хора.

"Ако Panasonic плаща по-малко данъци в Обединеното кралство, вероятно ще е длъжна да плаща повече в Япония", обобщи Абади.

От подразделението на Panasonic в Европа потвърдиха в официално изявление, че ще преместят централата си от английския град Бракнъл в Амстердам на 1-ви октомври. Ръководството коментира, че предприемат подобни действия, за да "подобрят ефективността и да свият разходите". Решението няма да се отрази на бизнес операциите на Panasonic във Великобритания, допълват от компанията.

През 2016 г. британското правителство обеща, че ще намали корпоративния данък, за да насърчава международните компании да инвестират в страната след Brexit. Япония е един от най-големите инвеститори във Великобритания. В Обединеното кралство оперират над 800 японски компании, които разполагат с около 100 хил. служители.