Вицепремиерът Томислав Дончев каза по време на форум, че от началото на следващата година цялото възлагане на обществени поръчки ще става по електронен път. В началото ще е предизвикателство, но след няколко месеца активна употреба ще улесни всички, каза Дончев по време на дискусионен форум "Строителството през 2019 г. - перспективи и предизвикателства".

Той отправи призив не толкова към бизнеса, колкото към възложителите да възлагат умно, за което законът дава възможност. Това според вицепремиера означава, че когато се възлага ремонт, трябва да се има предвид не само цената, а да се мисли в перспектива от няколко години за това какви ще са разходите за експлоатация и поддръжка. По думите на вицепремиера, най-малодушният подход е възлагане на най-ниска цена. Този подход е сигурен, но добавената стойност от него е относително ниска, добави Томислав Дончев.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че се очаква строителство да бъде един от моторите на икономически растеж през 2019 г., защото ще се запазят добрите темпове на развитие в секторите "изграждане на жилища" и "инфраструктура".

2019 г. ще е ключова и за пътното строителство, каза министърът и изтъкна, че водещ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура. Тя информира, че от началото на месеца се работи по нормативни промени за гаранционните срокове за ново строителство и при ремонти на пътища.