Руският бизнесмен Олег Дерипаска се е обърнал към арбитражния съд на Москва с молба да спре иска му срещу опозиционния лидер Алексей Навални за нарушаване на бизнес репутацията му. Това съобщи днес адвокатът на предприемача Алексей Мелников, цитиран от ТАСС.

"По хуманитарни съображения се обърнахме към съда с молба да спре иска на Дерипаска срещу Навални, тъй като знаем, че той е болен и е извън страната. Заинтересовани сме Навални да участва в заседанията и затова поискахме искът да бъде спрян до неговото оздравяване", уточни адвокатът.

По-рано той съобщи, че искът е подаден с цел да бъде опровергано твърдение, че Дерипаска се ползва с незаконна подкрепа на държавата в бизнеса и по-точно, като получава безвъзмездни кредити. Размерът на търсеното обезщетение е 1 рубла и има символично значение, допълва ТАСС.

Самият Навални заяви по-рано в блога си, че не знае с какво е свързан искът на Дерипаска.

Вчера германското правителство обяви, въз основа на резултатите от анализи на германски военни токсиколози, че Навални е бил отровен с нервнопаралитичен агент от типа на "Новичок".

Междувременно днес канцлерът на Германия Ангела Меркел бе подложена на натиск от опозиционната партия "Зелени" да използва съвместния германско-руски проект за газопровод "Северен поток-2" като лост, за да накара Русия да даде отговори за отравянето на най-отявления критик на Кремъл - Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес.

Германското правителство обаче заяви, че газопроводът трябва да бъде завършен.