Трима са кандидатите, подали заявление за участие в процедурата по доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени електрически мотрисни влака за "БДЖ-Пътнически превози" EООД", съобщиха от дружеството.

Това са Консорциум ДЗЗД "СТБ Трейнс" (с членове: Сименс Мобилити Австрия Гмбх и Сименс Мобилити ЕООД), Алстом Феровиария С.n.A/Аlstom Ferroviaria S.p.A, Обединение "Консорциум ЩАДЛЕР" (с членове: Щадлер Полска (Stadler Polska Sp.z o.o, Щадлер Буснанг АГ (Stadler Bussnang AG), Щадлер Сървис АГ (Stadler Service AG).

Офертите станаха известни на официалното отваряне на заявленията за участие, подадени в обявения срок, посочват от превозвача.

Прогнозната стойност на поръчката е 246 787 878, 93 лв. без ДДС, като след разглеждане на документацията на подалите заявления участници, процедурата ще продължи на етап подаване на технически и ценови оферти, което се очаква да се случи до средата на месец юли 2020 г.

От БДЖ отбелязват, че това е най-мащабната процедура за доставка на нов подвижен състав през последните години.  В съобщението се подчертава, че заедно с вече подписания договор за доставка на нови локомотиви, със сегашната процедура значително ще се повиши качеството на предлаганата услуга от "БДЖ - Пътнически превози".

На 21 май 2020 г. БДЖ подписа с ДЗЗД "Сименс Трон" договор за доставка на 10 нови електрически локомотива, модел Siemens Smartron.