Служителите на местния обществен транспорт в около 80 града на Германия излязоха днес на еднодневна стачка с искания за по-високи заплати и по-добри условя на труд, предават ДПА и Ройтерс.

Стачката е по призив на синдиката "Ферди" (Verdi) и засяга движението на автобуси, трамваи и метро в цялата страна, с изключение на Бавария, добавя БТА.

Синдикатът води преговори от името на 90 000 служители със 130 общински компании, но досега не е постигнал успех. Исканията на работещите варират сериозно от град до град и от провинция до провинция. Служителите на Бе Фау Ге (BVG) в Берлин, например, искат повече отпуски и почивки, а тези в съседен Бранденбург - повишение на заплатите с 25 на сто.

Новата стачка идва след като миналата седмица протест на машинистите наруши движението на влаковете в продължение на пет дни, а вчера 11 германски летища бяха частично или напълно блокирани от протест на служителите по сигурността, което доведе до отмяната на около 1100 полета и създаде проблеми на 200 000 пътници.

Днес проблем с трафика ще има на летището в Хамбург, където стачкува наземния персонал с искане за ръст на заплатите и еднократен антиинфлационен бонус от 3000 евро.