Германският железопътен оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) съобщи, че е възобновил нормалното си разписание след тридневната стачка на профсъюза на машинистите Ге Де Ел (GDL), предаде ДПА.

Според говорител на държавната компания в събота сутринта трафикът е протичал гладко и по план. От сряда сутринта до вчера вечерта синдикалистите организираха общонационална стачка на пътническите железопътни превози, което доведе до отмяната на хиляди влакове.

Нови преговори за заплатите между "Дойче бан" и Ге Де Ел все още не се очертават, добавя БТА.

"След приключването на тези стачни мерки ще дадем на компанията известно време, за да се опомни", заяви ръководителят на профсъюза Клаус Веселски в Берлин.

"Ако не го направят, ще последват следващи стачни действия. Те ще бъдат по-дълги и ще засегнат компанията още по-силно", допълни той вчера.

Профсъюзът иска намаляване на седмичното работно време на работещите на смени от 38 на 35 часа с пълна финансова компенсация.

Досега железницата отхвърля това и предлага да разшири съществуващите модели за гъвкавост на работата. Тези, които намалят работното си време в тази рамка, обаче понасят финансови загуби.