След като и четвъртият кръг от преговорите в стоманодобивната промишленост в Северозападна и Източна Германия не доведоха до желания резултат, най-големият синдикат "И Ге Метал" (IG Metall) обяви целодневна стачка, предаде ДПА.

"След като и двете страни не постигнаха напредък по отношение на модела с работните часове, опитът за споразумение за увеличение на заплатите претърпя неуспех", каза Кнут Гислер, водещ преговарящ за германската стоманодобивна промишленост в Северозападна Германия.

Първата 24-часова стачка ще започне днес. Според И Ге Метал този пример ще бъде последван и от други компании.

Асоциацията на работещите в стоманодобивната промишленост описа очакванията на синдиката като "абсолютно преувеличени".

Според "И Ге Метал" на служителите е било предложено еднократно плащане от 1000 евро за януари 2024 г. и увеличение на заплатите от 3,5 на сто от юли 2024 г. за общ период от 19 месеца.

Синдикатът настоява за повишение на заплатата от 8,5 на сто за срок от 12 месеца, както и 32-часова работна седмица с пълно заплащане.

Около 68 000 души са заети в стоманодобивната и металургичната промишленост в Северен Рейн Вестфалия, Бремен и Долна Саксония и около 8000 в стоманодобивния сектор в Източна Германия. Следващият кръг преговори е насрочен за 15 декември в Дюселдорф.