Норвежкият суверенен фонд, който е на стойност 1,1 трилиона долара, се отказва от инвестиции в компании, които се занимават с проучване и добив на петрол и газ, за да се защити от дълготраен спад на цените на "черното злато", съобщи норвежкото министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Тази мярка частично ще отдалечи най-големия в света суверенен фонд от петрола и газа. Решението е по инициатива на централната банка, която първоначално искаше фондът да излезе от всички петролни производители, за да се защити страната от спада на цените на петрола.

Фондът ще продължи да има дялове в рафинерии и други петролни преработвателни компании.

По-ранно решение за запазване на инвестициите в т.нар. интегрирани петролни компании, включително големите Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell) и ЕксънМобил (ExxonMobil), остава в сила и не е засегнато от последните промени.

Норвегия е вторият по големина производител на петрол в Европа след Русия. Норвежкият суверенен фонд инвестира в чуждестранни акции, облигации и имоти.

По-рано тази година парламентът на Норвегия одобри план за намаляване на броя на петролните компании в портфолиото на фонда, но правителството трябваше да реши какъв точно да бъде обхватът.

Решението за частично излизане от петролния сектор засяга 95 компании, в които фондът държи общо инвестиции на стойност 54 милиарда норвежки крони (5,92 милиарда долара) към средата на септември, уточни министерството в изявление.

Сумата е далеч под 37 милиарда долара, които централната банка предложи да бъдат орязани, когато направи първоначалното си предложение през 2017 година за излизане от всички петролни компании, включително най-големите световни петролни гиганти.

Правителството се противопостави на пълното излизане от петролния сектор, изтъквайки, че големите петролни компании разполагат с възможности да преминат към възобновяема енергия.

Правителството не посочва имената на компаниите, от които фондът ще излезе след най-новото решение.

Процесът по излизането от компаниите ще бъде постепенен, посочва министерството.