Норвежкият суверенен фонд, който е най-големият в света, е постигнал възвръщаемост на инвестициите си миналата година от 19,9 процента и е спечелил 1,69 трилиона норвежки крони (180 милиарда долара) на фона на растежа на фондовите борси, предаде Ройтерс.

Миналата година бе много добра за фонда (...) това е най-голямото увеличение като стойност за 12 месеца в цялата история на фонда, посочи централният банкер Йойстейн Олсен.

За миналата година възвръщаемостта е била почти близо 34 000 долара за всеки гражданин на Норвегия, чието население наброява 5,3 милиона души. Стойността на фонда сега е равна на около 207 000 долара за всеки мъж, жена и дете в страната.

Фондът, чиято обща стойност е 1,1 трилиона долара, има дялово участие в 9000 компании по света и притежава 1,5 процента от всички акции, листвани на борсите. Той инвестира също в облигации и недвижими имоти.

Епъл (Apple) и Майкрософт (Microsoft) са допринесли най-много за възвръщаемостта на фонда през 2019 година, следвани от Нестле (Nestle), а най-зле са се представили Нокиа (Nokia Oyj), Пфайзер (Pfizer) и Сведбанк (Swedbank).

Парите на фонда, който заделя приходи от петролната и газовата промишленост, сега са три пъти повече от стойността на годишния брутен вътрешен продукт на Норвегия. Печалбата му осигурява изключително важни средства за социалните плащания на страната.

Норвежкият суверенен фонд засега само следи развитието на епидемията от коронавирус и все още не взема мерки за намаляване на последиците от вируса върху инвестиционното си портфолио, съобщи днес главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад, цитиран от Ройтерс.

Това е вид риск, който ни е трудно да анализираме (...) само следим какво се случва, каза на пресконференция Слингстад. В края на миналата година той обяви, че се оттегля от поста си. Все още не е назначен негов заместник.