Ръководството на японския автомобилостроител Нисан (Nissan) е ускорило разработването на план за разделяне с френската Рено (Renault) на фона на скандала с бившия ръководител на алианса Карлос Гон, съобщава "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници.

Планът включва пълно разделяне на компаниите в техническата и производствена сфера, както и промени в управлението на Нисан. Според източниците причината не е бягството на Гон в Ливан, макар то е засилило напрежението между членовете на обединението, което вече е съществувало.

Пълно прекратяване на отношенията в алианса Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitubishi) ще принуди членовете му да търсят нови партньори, за да могат ефективно да се конкурират с другите обединения в сектора като Пе Ес А - Фиат Крайслер (PSA-Fiat Chrysler) и съвместното производство на Фолксваген (Volkswagen) и Форд (Ford), отбелязва изданието.

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от токийската прокуратура на 19 ноември 2019 година, припомня ТАСС.

Според разследващите той не е декларирал по надлежния начин възнаграждения от 9 млрд. йени (над 80 млн. долара), получавани за дейността му като председател на съвета на директорите на Нисан между 2010 г. и 2018 година. През април миналата година бизнесменът бе освободен от затвора и поставен под домашен арест след внасяне на гаранция. Съдебният процес срещу Гон трябваше да започне през пролетта на тази година. В края на 2019 г. обаче Гон избяга от Япония в Ливан. На пресконференция в Бейрут миналата седмица той обвини японски длъжностни лица и ръководството на Нисан в заговор срещу него.