Зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов заяви по Нова, че е внесъл в Управителния съвет на организацията предложение фирмите на Васил Божков да бъдат изключени.

За нас е важно какви хора членуват в конфедерацията, категоричен бе Вълканов.

"Г-н Божков е постъпил много некоректно и неправилно. Това е нещо, което не би трябвало да прави. Както знаем, той има договор с Нова телевизия от 2012 г., дори и за по-големи суми", заяви Вълканов във връзка с паметна бележка, която обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува във Фейсбук по-рано днес.

Паметната записка е от среща, която Божков провел със собственика на "Адванс Медиа Груп" Кирил Домусчиев на 10 юли миналата година. Божков, който се укрива в Дубай, твърди, че преди въпросния разговор му е оказан натиск да подпише рекламен договор. Самия договор, който компаниите му сключили с Нова телевизия, на стойност 20 млн. лв. без ДДС на година за 10 г., Божков определя като непазарен.

В КРИБ не могат да членуват фирми, които имат задължения към бюджета и не плащат осигуровки на работниците си. Имали сме други такива случаи и сме ги изключвали. В КРИБ членуват само фирми, които нямат задължения, каза Николай Вълканов. Според него изваждането на фирмите на Божков така или иначе е трябвало да се случи по устав, тъй като обвиняемият бизнесмен има доказани 700 млн. задължения.

"Този случай ме накара да взема това решение по-бързо. За нас е важно какви хора членуват в конфедерацията", отбеляза Вълканов.

"Подразни ме и фактът, че Божков пусна чатовете с министъра на финансите. Ние всички се срещаме с министри. Срещал съм се с министъра на финансите, на енергетиката, на туризма. По принцип това е правило - бизнесът да се среща с министрите. Тези срещи се правят винаги в кабинета на конкретния министър. Няма нищо тайно", каза още Вълканов във връзка с първите публикации на Божков за съобщения, които си разменил с Владислав Горанов.

"По време на тези срещи винаги се спазва рамката на законността", категоричен бе зам.-председателят на КРИБ.

За последиците от пандемията Николай Вълканов каза, че "икономиката никога не е закъсвала и никога не е спирала". "В рудодобива например не сме спрели работа нито за един ден и не сме освободили нито един човек. Там ние не се възползвахме от 60 на 40, защото работехме."

По мнението на зам.-председателя на КРИБ мярката 60 на 40 е много добра за туризма. "Тази година ще бъде годината на българите в България. Нека бъдат при нас и не ходят в чужбина. Да, секторът ще се възстановява. Ще е бавно, но така е в целия свят", коментира Вълканов и добави: "Аз също имам хотели. Взел съм мерки и те не работят. Възползвал съм се от мярката 60 на 40 и тя ми помогна."