Асоциацията на германските търговско-промишлени камари (DIHK) критикува плановете на правителството да затегне правилата за чуждестранни инвестиции и да има по-големи правомощия при блокирането на придобивания, особено от Китай, предаде ДПА.

Затягането на правилата за придобиване може да отблъсне чуждестранните инвеститори и в същото време да създаде пречки за нас в другите страни, каза днес пред ДПА шефът на асоциацията Мартин Ванслебен.

Важно е за федералното правителство и ЕС да насърчават отворените пазари и икономическото равенство по света, особено ще се отнася до Китай, допълни Ванслебен.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел използва за първи път новите правила миналата седмица, като кабинетът подкрепи блокирането на придобиването на машиностроителната компания Лайфелд метал шпининг (Leifeld Metal Spinning) заради опасения за националната сигурност.

Правителството взе това решение а фона на опасенията, че Китай може да получи прекомерно влияние върху европейските икономики чрез чуждестранни придобивания.

Германия затегна контрола върху чуждестранните инвестиции миналата година след поредица придобивания от китайски компании. Правителството вече може да се намесва, ако купувачът придобива дял от 25 процента.

Вчера вестник "Велт" писа, че Берлин иска да може да се намесва в инвестиции и придобивания, ако инвеститор извън ЕС придобие дял от най-малко 15 процента в германска компания.