Американската верига за бързо хранене Кей Еф Си (KFC) предизвика гняв в социалните мрежи в Кения заради недостиг на пържени картофи, предаде Франс прес. Интернет потребителите призоваха в Туитър за бойкот заради това, че тя предпочита да не се снабдява с местни картофи.

Много обичате пържените ни картофки, а ние не можем да ви ги предложим. Съжаляваме!, написа в профила си в Туитър Кей Еф Си тази седмица, предлагайки на клиентите си различни алтернативи, предаде БТА.

Жак Тьонисен, местният шеф на Кей Еф Си, обясни, че ресторантьорската верига е пострадала от нарушения в световния морски транспорт, причинени от пандемията от Ковид-19. Става дума за забавяния на корабните доставки заради ситуацията с Ковид-19, каза той пред местното издание "Бизнес дейли".

Тьонисен уточни, че Кей Еф Си се надява да разреши проблема благодарение на кораб, натоварен с картофи, който се очаква да пристигне тази седмица. Признанието, че стоката не е поръчана от местни земеделци, обаче доведе до разразяването на истинска буря в Туитър.

Всички доставчици на американската верига подлежат на процес, който се прилага в цял свят и гарантира качеството на продуктите и той не може да бъде заобиколен дори в случай на недостиг, подчерта шефът на Кей Еф Си - Кения.

Призивът за бойкот на Кей Еф Си набра популярност в Туитър на фона на сезона за прибиране на реколтата от картофи в страна, в която се отглеждат 60 сорта и има свръх предлагане.

Американската верига най-накрая обяви вчера, че е стартирала проект за доставка на картофи от кенийски производители, уточнявайки, че вече го е направила за други продукти като птиче месо, зеленчуци, брашно и сладолед.

Конкурентите на Кей Еф Си бързо се възползваха от ситуацията и обявиха, че предлагат пържени картофки в изобилие.