Суверенният фонд на Норвегия ще поиска от компаниите в портфолиото си, отделящи най-много въглероден диоксид в атмосферата, да представят по-подробни данни за влиянието си върху климата. Целта е фондът да установи по-добре какъв риск за климата на планетата носят инвестициите му, предаде Ройтерс.

Най-големият суверенен фонд в света инвестира приходите на Норвегия от петрол в различни активи, достигащи вече стойност от 1,2 трлн. долара. През по-голямата част от последните две десетилетия той е на предната линия в усилията фирмите да бъдат заставени да съобщават за влиянието, което дейността им оказва върху околната среда.

Искаме да знаем дали те имат бизнес модел, който може да оцелее и в общество с ниски въглеродни емисии, както и да разберем как те ще подходят към този проблем, посочи Карине Смит Ихеначо, главен директор по корпоративното управление на фонда.

Норвежкият фонд инвестира в 9200 компании или в 1,5 процента от акциите на световния фондов пазар. Притежава и голямо порфолио от облигации и недвижимо имущество, което пък му дава влияние върху световните финанси.

Фондът определя собствения си въглероден отпечатък за 2019 г. на 107,6 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид. Това е двойно повече от въглеродния отпечатък на самата Норвегия и увеличение спрямо нивото от 107,4 млн. тона през 2018 година.

Фондът нарасна от нула през 1996 година до три пъти стойността на норвежкия брутен вътрешен продукт, което означава 217 000 долара за всеки норвежец.

Суверенният фонд се управлява от подразделението на норвежката централна банка - Норгес банк инвестмънт мениджмънт - Ен Би Ай Ем (Norges Bank Investment Management -NBIM).