Над 350 милиона евро са задълженията към туристическия сектор в Турция на фалиралия британски туроператор Томас Кук (Thomas Cook), съобщи турската частна телевизия НТВ.

Това съобщи турският Туристически съвещателен съвет, като добави, че Турция няма да може да получи в краткосрочен и средносрочен план тези задължения.

За да бъде облекчено финансовото бреме на бранша, съветът предлага да бъде значително увеличен размерът на кредитирането за сектора, да бъде определен тригодишен гратисен период, да бъде планирано дългосрочно връщане на заемите при ниска лихва и да бъде даден приоритет на малките предприятия.

Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви наскоро, че Турция няма безпокойства за това как да бъде запълнен вакуумът от фалита на Томас Кук, предаде агенция ИХА. По думите му страната е подготвена за подобни развития. Ерсой изрази очакване, че през 2020 г. Турция не само няма да позволи пазарите, обслужвани от Томас Кук, да бъдат загубени, но и ще реализира по-голям растеж от предвидения.