Air France ще предложи на клиентите си да включи в билетите им и необходимите за пътуване здравни данни, така че да се ускори преминаването им през летищния контрол, предаде Франс прес.

Няколко дни преди пътуването пътниците ще получат писмо по електронната поща, с което ще бъдат поканени да изпратят медицинските си документи чрез онлайн платформа, уточни днес в комюнике авиопревозвачът. Това се случва четири дни, след като бе съобщено, че здравният сертификат ще се изисква и при пътувания на дълги разстояния във Франция.

Тези документи ще бъдат проверени и ако са в съответствие с изискванията, на клиента ще бъде изпратен имейл с потвърждение.

В такъв случай на бордните карти ще бъде написано "Готов за летене" (Ready do Fly) и служителите на Air France на летището ще могат бързо да обработват документите на тези пътници в деня на заминаването, информира компанията.

Тази безплатна услуга, която е по избор на клиента, улеснява и придвижването на пътниците на летището, тъй като се избягват последователните проверки, изтъква Air France.

Платформата за подаване на медицинските документи ще спазва европейските права за защита на личните данни, подчерта говорител на френския авиопревозвач. Качените документи на пътниците се съхраняват временно и за точно необходимото време за проверката, след което се унищожават.

На фона на заплахата от делта варианта на Ковид-10, президентът на Франция Еманюел Макрон обяви в понеделник, че здравният пропуск ще се изисква и при пътувания на дълги разстояния (влакове, автобуси, самолети). Те ще са достъпни само за ваксинирани хора и за пътници с отрицателен тест за Ковид-19.

За пътуване със самолет към друга страна вече е въведено задължително представяне на сертификат за имунитет или отрицателен тест, припомня АФП.