В миналото герой на множество книги и филми, днес изкуственият интелект е не просто често срещана тема на разговор, а нещо, което реалното влияе на ежедневието ни. Всеки с iPhone е ползвал поне веднъж гласовия асистент Siri, а популярното приложение Prisma може да превърне всяка снимка в артистичен шедьовър - зад всичко това стои мощта на изкуствения интелект. Но има ли защо да се плашим от него?

Човек винаги се е страхувал от непознатото, а за мнозинството от нас изкуственият интелект е непознат, тъй като ние не знаем какво точно е той.

Най-общо казано, изкуственият интелект е сложен алгоритъм, който прави абстрактни изчисления и може да анализира информация. На базата на направените анализи, изкуственият интелект може да взема решения, да извършва действия или да прави проверки.

Всичко това става за много по-малко време, отколкото би било възможно за едно човешко същество. Въпреки това по своята същност изкуственият интелект е просто софтуер или програма, който винаги е създаден от някой човек, за извършването на точно определена задача. Доколко опасен може да бъде един изкуствен интелект зависи винаги от неговия създател. За разлика от филмите, той не може да излезе извън контрол, защото винаги изпълнява задачите, които някой друг му е заложил.

Днес изкуственият интелект е част от почти всеки смартфон

Снимка: Shutterstock

Много от скептиците дават за пример чат бота с изкуствен интелект на Microsoft - Tay, който според тях излязъл извън контрол, превръщайки се във фанатичен расист, искащ геноцид. Истината обаче е, че чат ботът е бил програмиран да се учи от комуникацията си с други хора. Последните обаче се оказали недобросъвестни и се превърнали в причинителите на безславния край на проекта.

Експертите в областта отбелязват, че добре познатият от филмите сценарий, в който зъл учен създава още по-зъл изкуствен интелект, също е невъзможен, тъй като в процеса по интеграцията на подобен софтеур в ключовите отрасли са заети твърде много хора. Най-вероятното нещо, което подобен хипотетичен зъл учен би могъл да направи, е да създаде приложение, което да ви прави грозни селфита.

Скритата опасност

И докато машините едва ли ще превземат Земята, то една опасност, за която по-малко хора се сещат е, че изкуственият интелект има потенциала да направи личният ни живот, по-малко личен. Огромното количество информация, която оставяме за себе си в интернет, както и мощните анализаторски способности на изкуственият интелект могат да влязат и в някаква степен дори вече са влезли в опасна комбинация.

Търговски и политически организация вече използват профилиране за своите цели. Изследователи алармират, че изкуственият интелект е способен да определи с огромна точност политическата и сексуалната ви ориентация само по няколко ваши снимки.

Въпреки това, методите за скриване на информационните следи в интернет са все по-използвани и предлагани дори от големи компании, като Mozila и Avast. Законодателните органи на редица държави и наддържавни обединения, като ЕС, вече въвеждат закони, предпазващи личните данни на потребителите.

По-високата информираност и вземането на мерки - от потребителите и от правителствата, минимизират риска от тази "скрита опасност" на изкуствения интелект.

Риск все пак има

Факт е, че способностите на изкуствения интелект да анализира и да действа на базата на своя анализ наистина надхвърлят човешките. Другото му основно предимство е, че вместо по 8 часа на ден, той може да работи по 24 часа дневно - 365 дни в годината.

Именно тук се крие основната заплаха за много хора - автоматизацията на работни места и евентуалната безработица.

Според Оксфордският университет 47% от работните места в САЩ могат да бъдат автоматизирани до края на следващото десетилетие. Според по-консервативните оценки на базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие 14% от работните места в развитите страни ще бъдат автоматизирани, като 32% от длъжностите ще изпитат сериозни промени в близкото бъдеще.

Мнозина се плашат от перспективата за масово навлизане на изкуствения интелект

Снимка: Shutterstock

Според докладът на ОИСР рискът от автоматизация е по-нисък в англо-саксонските страни, Холандия и Скандинавските страни и по-висок в Източна Европа, Испания, Италия, Германия и Япония.

Доста вероятно е например хилядите служители в кол центрове в България да бъдат заменени от няколко програми с изкуствен интелект.

Според ОИСР рискът ще е предимно за младите и ниско квалифицирани кадри в малко по-технологичния сектор.

Световният икономически форум в Давос смята, че 75 милиона работни места по света могат да бъдат заети от изкуствения интелект до 2025 година. Според Давос в близките 20 години над 20% от длъжностите в Китай ще бъдат автоматизирани - особено в производството.

Сайтът willrobotstakemyjob.com дори оценява каква е вероятността работното ви място да бъде заето от робот. Освен това в него може да откриете и Топ 10 на длъжностите, които най-вероятно ще се роботизират, както и Топ 10 на високоплатените длъжности с най-голям риск от автоматизация, като и двете класации крият някои изненади.

Само едната страна на монетата

Когато Първата индустриална революция започва в средата на 18 век, много хора се притесняват, че машините ще ги оставят без работа. Истината обаче е, че индустриализацията отваря нови работни места, при това повече, от тези които заменя. Променят се и условията на труд.

Според Давос същото ще се случи и с автоматизацията. Изкуственият интелект може да заеме 75 милиона работни места до 2025 година, но за същият период според Световният икономически форум ще бъдат отворени нови 133 милиона работни места.

Изкуственият интелект може да носи много ползи на всички

Снимка: Shutterstock

Икономисти от Харвард и експерти на Азиатската банка за развитие също споделят, че проучванията им са показали, че внедряването на изкуствения интелект и автоматизацията ще отворят повече работни места, отколкото ще затворят.

Потребителите също могат да бъдат доволни, той като производителността ще бъде повишена, а производствените разходи - намалени, в следствие на автоматизацията във фабриките.

В много случай хора, работещи на поточни линии, ще се преместят в офиси. Служителите извършващи монотонни дейности пред компютъра пък ще могат да се прехвърлят на работно място, изискващо повече креативност.

Microsoft и Google са сигурни, че изкуственият интелект не само ще улесни ежедневието ни, но и ще ни позволи да развием в по-голяма степен пълния си потенциал. Бил Гейтс смята, че ще има ръст на търсенето на кадри, можещи да създават, развиват и обучават изкуствен интелект. Създателите на творческо съдържание също ще станат по търсени и добре оценени.

Анализаторите отбелязват, че изкуственият интелект има потенциала да ни направи и... по-човечни. Освен креативните, социалните дейности ще станат по-високо платени и търсени. Много хора ще бъдат заети с грижата за други хора, както и с подобряването на градската или околната среда. Всъщност една доста социална професия, като фризьорството, е с много малък шанс да бъде роботизирана.

Някои професии ще си останат строго запазени за хората

Снимка: Shutterstock

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай смята, че изкуственият интелект и неговите възможности не просто ще направят ежедневието ни по-леко, но и са ключови, ако искаме да се справим с глобалните проблеми, като климатичните промени и откриването на лекарство за рак. Според Пичай изкуственият интелект не отстъпва по значение и величина на откриването на електричеството.

Иноваторът и милиардер Илон Мъск стига още по-далеч, заявявайки, че изкуственият интелект и човекът ще се слеят в едно цяло. Според създателят на Tesla и SpaceX симбиозата е вече факт - множество хора са допълнили своите възможности с тези на машините и устройствата, с които са в постоянен досег. И с течение на времето симбиозата само ще става по-дълбока.

Мъск дори смята, че навлизането на изкуственият интелект и роботизацията могат да доведат до ситуация, в която ще работят само хората, които желаят, а всички ще получават безусловен базов доход.

Дали това ще стане - предстои да видим. Но това, което е сигурно е, че паниката относно изкуственият интелект е неоснователна - той няма да ни превземе и унищожи, няма да ни направи безработни и както електричеството или интернет - може да направи животът ни само по-добър.