Американската модна група Michael Kors Holdings поема контрола върху италианската Versace, съобщиха източници, като допълниха, че официалното съобщение ще бъде направено тази седмица, съобщи "Ройтерс".

Американците не крият амбицията си да разширят портфолиото си от луксозни марки, след като придобиха британския производител на обувки Jimmy Choo за 1,2 млрд. долара миналата година. Компанията, чийто едноименен бранд е известен с кожените си чанти, не коментира съобщението, същото направи и Versace.

Италианската модна къща обмисляше листване на борсата, след като американската компанияза частни капиталови инвестиции Blackstone придоби дял от 20% през 2014 г., за да финансира експанзията си в чужбина.

След като инвестира във Versace, Blackstone е стигнала до извода, че представянето на модната компания е разочароващо и недостатъчно, за да оправдае листване на босата, разкри един от източниците, който е близък до семейство Версаче.

"Те постепенно убеждаваха семейството да обмисли възможна продажба и му представиха редица купувачи, включително Michael Kors", допълни запознатият източник.

"Blackstone няма да влага повече пари в тази компания. Те се нуждаеха от купувач, който може да направи големи инвестиции", каза още източникът.