Мерк енд Ко (Merck& Co) обяви вчера, че ще намали цените на някои лекарства, включително с 60 процента на препарат за лечение на Хепатит С, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп остро критикува производителите на лекарства, че не подпомагат намаляването на цените за потребителите, предаде Ройтерс.

Мерк е първият производител на лекарства, който доброволно понижава цените въпреки засиления политически контрол и обещанията на Тръмп, че намалението предстои.

Освен поевтиняването на Зепатиер (Zepatier), който е с много малък дял сред лекарствата за хепатит на пазара, Мерк обяви, че ще намали с 10 процента и цените на шест други по-стари лекарства със слаби продажби. Компанията няма да увеличава средната нетна цена на други лекарства в портфолиото си от продукти с повече от годишната инфлация.

Тръмп, който обещаваше в предизборната си кампания, че ще намали цените на лекарствата за потребителите, изрази гнева си към производителите заради планираното увеличение на цените. В туит от 9 юли той написа, че те "трябва да се срамуват" и администрацията ще отговори.

Фармацевтичният гигант Пфайзeр (Pfizer) отложи поскъпването под натиска на президента.

"Компанията ще върне цените на нивото им отпреди 1 юли, когато това е технически възможно, и те ще се запазят, докато планът на президента влезе в сила или до края на годината - което от двете се случи по-рано", беше посочено в комюнике на компанията.

Швейцарският производител на лекарства Новартис (Novartis) също заяви тази седмица, че няма да увеличава цените на лекарствата за САЩ до края на годината.

Въпреки че Пфайзер и и Новартис само отложиха покачването на цените на лекарствата, Тръмп твърди, че те са решили да не повишават цените. Той все още не се е произнесъл за Мерк.

"Решението на Мерк е в отговор на плана на президента Тръмп и отразява разбирането на индустрията, че президентът е сериозен, като иска промени в пазара на лекарства", каза министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Алекс Азар