Сър Дейвид Баркли, съсобственик на вестник "Дейли Телеграф" (Daily Telegraph), почина на 86-годишна възраст.

Заедно със своя брат близнак - сър Фредерик, той изгради бизнес империя, обхващаща хотели, търговия на дребно и медии, отбеляза Би Би Си (BBC).

За смъртта на сър Дейвид Баркли съобщи Telegraph, който писа, че той е починал в неделя след кратко боледуване.

Състоянието на двамата братя се оценява приблизително на £7 млрд, според класацията на "Сънди таймс" (Sunday Times) за 2020 г.

Embed from Getty Images

Роден в Хамърсмит, Западен Лондон, през 1934 г., Дейвид и Фредерик - който беше 10 минути по-млад - започнаха като художници и декоратори, преди да се прехвърлят към притежаването на имущество и в крайна сметка - на хотели.

Успехът им на имотния пазар и в хотелиерството им помага да придобият през 1983 г. Ellerman Lines - бизнес в корабоплаването с интереси в пивоварството. Това им осигурява добър старт, с който по-късно стават милиардери.

По различно време хотелското им портфолио включва редица стойностни активи, включително хотел Ritz в Лондон, който те продадоха през март 2020 г.

През 2015 г. близнаците продадоха групата "Мейборн" (Maybourne), която включваше луксозни хотели като Claridges и други места за настаняване.

В медийния бизнес братята се включват с покупката си на The European - паневропейски вестник, който беше закрит през 1998 г. Те също така купуват The Scotsman през 1995 г. и Sunday Business през 1997 г.

"След тези начинания на издателската сцена братята подхранват амбицията си от 80-те години на миналия век да притежават групата Telegraph", пише The Telegraph.

Те придобиват Telegraph Group през 2004 г. за £665 милиона от канадския медийна група Conrad Black's Hollinger group.

Братята също така пробиха в търговията на дребно с Shop Direct, Very (търговия с модни стоки) и Yodel (фирма за доставки).

Двамата получиха титлата "Сър" през 2000 г. за проявите си на благотворителност. Към този момент се смяташе, че тяхната фондация е дарила около 40 милиона паунда за благотворителност и медицински изследвания.

Семейните отношения бяха белязани от съдебно дело миналата година, в което тримата синове на сър Дейвид бяха обвинени от брат му в подслушване на разговори в хотел Ritz, който по-рано притежаваха.