Главният изпълнителен директор и основател на компанията "Тесла" (Tesla Inc.) Илон Мъск се похвали в неделя чрез Туитър, че производителят на електрически автомобили вече е получил 200 хиляди поръчки за своя електрически пикап, известен като "кибертрък" (Cybertruck) - при това само в рамките на три дни след премиерата на новото екстравагантно возило.

Илон Мъск, който редовно коментира в Туитър характеристиките на електрически си пикап след неговия старт в четвъртък, също така постоянно актуализира броя на поръчките, които компанията "Тесла" е получила за "кибертръка".

В по-ранен туит той посочи, че компанията вече е получила 146 хил. поръчки, а в неделя се похвали, че те вече са достигнали 200 хиляди.

Уебсайтът на компанията "Тесла" показва, че е необходимо незабавно плащане в размер на 100 долара, за да се резервира поръчка за Cybertruck, чиято начална цена е 39 900 щатски долара. При депозит от $100 долара за предварителна заявка, това означава, че компанията на Илон Мъск вече спечели в рамките на няколко дни около 20 милиона долара, въпреки че тези пари са напълно възстановими на бъдещите клиенти за електрическия пик.

Компанията "Тесла" планира да започне производството на своя Cybertruck с единичен и двоен двигател към края на 2021 година, докато тримоторната версия на електрическия пик няма да започне да се произвежда до края на 2022 година.

Представянето на футуристичния пикап в четвъртък претърпя обаче сериозен гаф, след като прозорците на кибертръка бяха счупени, въпреки че са от бронирано стъкло. Първите впечатления бяха доста противоречиви, като някои посочиха, че електрическият пикап прилича на "стелт" бомбардировач, докато други го определиха на превозно средство от популярната филмова поредица "Лудия Макс". Изгледът на Cybertruck обаче вероятно ще се промени значително, преди той да се появи по улиците.

Цялостният външен вид на електрическото превозно средство притесни в петък инвеститорите на Уолстрийт, провокирайки спад на акциите на Tesla Inc. с цели 6%.

Силният интерес към електрическия пикап обаче доведе до отскок на акциите на Tesla с 3,5% на извънборсовата търговия в понеделник.