Компанията "Лукойл" ще затвори своят офис в Хюстън, САЩ, който бе създаден за координиране работата по откриване на нови находища за добив на петрол в региона на Северна Америка. За за8криването на Lukoil International Upstream West Inc. Съобщи лично президентът на компанията Вагит Алекперов.

"Част от заетите в офиса ни ще бъдат преместени в офиса ни в мексико, друга ч"аст - в "Лукойл-инженеринг", каза той. Алекперов посочи, че тази дъщерна компания е трубвало да се вкючи в добива на шистов петрол в щатите, но това не е станало.

До първи май тази година в САЩ ще останат само 7 служители, които ще напуснат в края на годината. Според официалната позиция на компанията, закриването на офиса става с цел повишаване на ефективността на предприятията от групата на "Лукойл".

Руската компания засега остава в търговията на дребно с горива в щатите. От 2000 година тя притежава верига бензиностанции, разположени в 11 американски щата на източното крайбрежие и в окръг Колумбия. Тя снабдява с природен газ и горива частни и фирмени клиенти в щат Ню Йорк.