"Литаско" (LITASCO SA), която е основен акционер в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД, не е получавала оферти за продажба на рафинерията. Следователно, "Литаско" в момента не е в преговори по въпроса. Това се посочва в разпространена по електронната поща позиция на базираната в Швейцария компания, чийто контролен пакет акции от своя страна се държат от руския енергиен гигант "Лукойл".

"Литаско" не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име, се посочва още в съобщението, цитирано от БТА.

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД е дружество, разположено в страна членка на ЕС, което е собственост на "Литаско". Съгласно европейското законодателство за защита на частната собственост, както и обичайните бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между участващите контрагенти и едва след това - с властите на страната, в която се намират съответните активи, допълват от "Литаско" в позицията, изпратена ексклузивно до Блумбърг.

Вчера пред журналисти министър-председателят Николай Денков заяви, че "интерес по отношение на "Лукойл Нефтохим" се изразява вече от няколко месеца от различни страни".

"Файненшъл таймс" публикува преди ден статия, в която цитира министъра на финансите Асен Василев, според когото натискът от страна на правителството върху руските компании е принудил "Лукойл" да започне процедура по продажбата на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа.

"Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността на рафинерията", заявява Василев за "Файненшъл таймс". "Налице е интерес".

Правителството не е намесено в продажбата на рафинерията, която изнася повече от половината от продукцията си, включително и особено важния дизел за Украйна, пише БТА.

Финансовият министър обаче изтъкна, че наказателните мерки ще останат в сила до появата на нови собственици, а наскоро наложеният 60-процентов данък печалба ще бъде намален до стандартните 15 на сто едва след това. Междувременно рафинерията трябва да извърши промени, за да започне да преработва неруски петрол, като цената им може да достигне 500 милиона евро, припомни изданието.

Президентът Румен Радев по-рано през деня разкритикува правителството и по тази тема.

"Тайната подготовка на продажбата на "Лукойл" е показател, че промяната се случва на тъмно - без диалог, без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос, без анализ за евентуални процеси и последствия", каза президентът, попитан за продажбата на дружеството.