Германският авиопревозвач Луфтханза (Lufthansa) съобщи днес, че е прекратил преговорите със синдиката Ферди (Verdi) за наземния персонал, предаде ДПА.

Компанията, изпаднала във финансови затруднения, се опитва да сключи споразумения за намаляване на разходите, за да успее да премине през коронакризата.

Ферди, който представлява около 35 000 служители, посочи, че е предложил мерки за спестяване на близо 600 млн. евро. Това обаче изглежда не е достатъчно за компания, на която по-рано тази година се наложи да прибегне до спасителен пакет от 9 млрд. евро от правителството, за да оцелее, допълва БТА.

Синдикатът е бил помолен да се върне на масата за преговори с нови предложения, които ще свият значително разходите за персонал, посочи говорителка на Луфтханза.

Според Ферди обаче отказът на компанията е "шамар за служителите".

Кристине Беле от ръководството на профсъюза призова правителството да използва влиянието и да се намеси. Частично национализираната авиокомпания предупреди в началото на пандемията, че планира да съкрати 22 000 позиции на пълно работно време по света, като половината от тези работни места са в Германия.

Флотилията на Луфтханза в момента е свита със 100 самолета заради коронакризата.