Не е необходимо трето удължаване на кредитната ваканция. Предишните две бяха възможност да си купим време, да решим какво ще правим. Това каза финансистът Левон Хампарцумян в ефира на bTV.

Припомняме, че срокът, в който физическите лица и фирмите можеха да поискат отсрочване на плащанията по банковите си кредити изтече на 23 март. Крайният срок за получаване на одобрение от страна на банките по Реда за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества пък е 31 март 2021-а.

Като изчезнат медицинските, икономическите проблеми продължават, отбеляза банкерът. Той подчерта, че една фирма с неустойчив бизнес и с пандемия и без пандемия е в това състояние.  

Левон Хампарцумян посъветва хората, които са взели кредит да си говорят с финансовата институция, от която са взели кредит. Според думите му банките няма да започнат да си търсят парите на следващия ден след като свърши мораториума. Той допълни, че едно предоговаряне е възможен вариант.

Най-добре е да се избегне тегленето на нови кредити, това е вариант, но то е ядрената опция - след това може да стане по-лошо, обясни банкерът.

Банките са взели необходимите мерки и не се очаква вълна от необслужвани кредити, каза още Хампарцумян.