Алексей Кудрин, който миналата седмица подаде оставка като ръководител на руската Сметната палата, съобщи, че е приел предложение от дигиталната компания "Яндекс" (Yandex) да стане неин съветник по корпоративно развитие, предаде Ройтерс.

Наскоро "Яндекс" обяви преглед и евентуална цялостна промяна на по-голямата част от бизнеса си, като планира да се освободи от собствеността и контрола върху значителна част от него. Източници са заявили пред Ройтерс, че Кудрин е обсъждал преминаването си към "Яндекс" с руския президент Владимир Путин.

"Заедно с мениджърския екип ще разработя корпоративната структура на новата холдингова компания, която ще осигури дългосрочно и устойчиво развитие на компанията на всички пазари, включително международните", написа Кудрин в своя канал в "Телеграм".

"Една от основните задачи е да помогнем за запазването на уникалната управленска и технологична култура на "Яндекс", така че тя да остане най-добрата независима ИТ компания в Русия, където най-талантливите хора се стремят да работят", обясни той.

Компанията, често наричана "руския Гугъл", потвърди, че Кудрин се присъединява към екипа й.

Ветеран с около 25-годишна държавна служба, Кудрин беше министър на финансите повече от десетилетие между 2000 г. и 2011 година. Макар че поддържаше тесни връзки с Путин, Кудрин запази относително ниска публичност в досегашната си роля на ръководител на Сметната палата - орган, отговарящ за надзора над публичните разходи.