Бившият руски финансов министър Алексей Кудрин обяви, че напуска поста си на председател на Сметната палата на Русия, за да се посвети на частни дела, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Запознати източници твърдят, че той ще отиде в "Яндекс".

Кудрин, който през цялата си кариера досега е бил смятан едновременно за прозападен икономист либерал и за приближен на президента Владимир Путин, е поредната високопоставена фигура, напускаща държавната служба след началото на руската инвазия в Украйна преди девет месеца.

"Пракарах 25 години в държавния сектор", написа Кудрин в своя Телеграм канал. "Сега бил искал да се посветя на големи проекти, свързани в частни инициативи, които имат значително вляние върху живота на хората".

Очаква се на утрешната си сесия горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията, да гласува предложението на Кремъл за освобождаването на Кудрин от шефския пост в Сметната палата, посочва агенция РИА Новости.

Кудрин беше министър на финансите на Русия от 2000 г. до 2011 г., а след началото на войната в Украйна, макара и близък с Путин, успя да запази относително неутрална и ненабиваща се на очи позиция.

Миналата седмица двамата са обсъждали на късна среднощна среща бъдещото на "Яндекс", твърдят за Ройтерс трима запознати източници. Според тях той ще поеме важен пост с компанията, която миналата седмица обяви възможни радикални промени в начина си на управление и в структурно отношение.

"Яндекс", често наричана руската "Гугъл", доминира на пазара на търсачките в интернет в страната. Компанията е под натиск от началото на войната и й се наложи да продаде част от дейностите си, например новинарския си сегмент, на държавната компания "ВКонтакте".