"Булгаргаз" ЕАД съобщи днес, че е внесъл в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ за ноември 2023 г. в размер на 67,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври от 60,41/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това означава, че предложената цена за ноември от "Булгаргаз" е с 11,36% по-висока от настоящата.

Следва да се отбележи, че цените на които се търгуват количествата за доставка през ноември на холандския газов хъб TTF, който е еталон за ценовите нива на природния газ в Европа, се повишиха до 49 EUR/MWh или с повече от 25% за една седмица, отбелязва "Булгаргаз". Това се дължи на няколко фактора, сред които са ситуацията в Израел, заплахите за стачки сред част от служителите в LNG сектора в Австралия и установения теч в Балтийския газопровод, обслужващ скандинавските страни, изтъква общественият доставчик.

На 1 ноември (сряда) "Булгаргаз" ще предложи на КЕВР окончателното си предложение за цената на природния газ за  ноември 2023 г., при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към 31 октомври. Още същия ден енергийният регулатор ще утвърди цената за месеца.