Във връзка със започващите от днес, 10 май 2022 г., национални протестни действия на организациите на българските превозвачи, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изразява пълната си подкрепа на техните легитимни и справедливи искания. Такава позиция разпространиха до медиите от КРИБ.

Смятаме, че намаляването на акциза на горивата, отпадането на биокомпонентата и отлагането на планираното разширяване на тол системата, са жизнено необходими за оцеляването на бранша, както и за нормалния живот на хората, пишат работодателите.

По думите им този протест на превозвачите е начало и на заявените от страна на национално представителните организации на работодателите протестни действия с искане към правителството за "незабавното компенсиране на свръхвисоките цени на електроенергията и природния газ, както и за спиране обедняването на нацията".

Демонстрациите на превозвачите вече започнаха в цялата страна. В столицата колони и ТИР-ове влязоха откъм магистрала "Тракия" при парк "Врана", като е планирано шествието им да стигне до Министерския съвет през Ботевградско шосе.

В Пловдив за образувани големи тапи по изходите на града заради шествието на техниката на превозвачите.

В другите големи градове в страната движението е затруднено, но не изцяло блокирано.