Решение на Европейския съд от миналата година (Achmea v Slovak Republic C-284/16) постанови, че международинте арбитражи не са част от европейската съдебна система и са несъвместими с европейското законодателство. Това съобщи във Фейсбук Георги Ангелов. Официално становището на Еврокомисията по казуса бе публикувано вчера - 17 януари.

Държавите - членки на Европейския съюз поемат ангажимент да спрат всички международни арбитражи, насочени срещу друга страна-членка. Това е задължително за 28-те държави и те са се подписали, че ще изпълнят произтичащото от решението на Европейския съд задължение.

На практика това означава, че ще бъдат прекратени вече заведени арбитражни дела, попадащи под тази клауза, в това число и арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България. А ако не бъдат прекратени, решенията им губят правна сила за държавите от ЕС. Освен това, в срок до края на 2019 година ще бъдат анулирани от двустранни договори между държави от ЕС клаузите, предвиждащи международен арбитраж между инвеститор и държава.

Страните-членки на ЕС информират международните арбитражи и съдилищата, че нови арбитражни дела помежду им не могат да бъдат завеждани. Решението важи за компании, в които съответната европейска държава има дял.

Пред Dir.bg специалистът по търговско право Неделчо Попов каза, че решението е правилно, защото така се подкрепя европейското законодателство, което има правна сила в държавите - членки. Според него, по този начин се гарантира, че заведени искове в национални съдилища ще бъдат удовлетворени, ако има съответните основания.

Същото е и мнението на Георги Ангелов, според който е добре такива дела си отидат в съд и да се съдят, ако имат реални основания. Според него, повечето арбитражи са абсурдни и няма да издържат на съдебен контрол.