Въпреки рекордната си печалба за миналата година производителят на Пежо (Peugeot) Пе Ес А (PSA) обяви днес, че е загубил 700 милиона евро в Китай. Групата уточни, че това е станало преди новият вирус да удари този ключов производствен център, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Групата Пе Ес А, която се готви да се слее с Фиат Крайслер (Fiat Chrysler Automobiles), прогнозира, че през тази година пазарът ще е мрачен със свиване на продажбите на коли в Европа и Русия, застой в Латинска Америка и неяснота около Китай.

Загубите в Китай включват две смесени дружества, чието производство Пе Ес А реши да намали заради свиването на продажбите. По-рано тази година компанията замрази дейността в заводите си в Ухан, епицентър на коронавируса.

Все пак групата, обединяваща марките Пежо, Ситроен (Citroen), Ди Ес (DS), Опел (Opel) и Воксхол Vauxhall), отчете днес рекордна чиста печалба от 3,2 милиарда евро за 2019 година (+13,2 на сто), информира Франс прес.

Рекордни са и годишните приходи, нараснали с 1 процент до 74,7 милиарда евро. Оперативният марж на компанията също е исторически и един от най-високите в сектора, достигайки 8,5 на сто на продажбите, както за цялата група, така и само за автомобилното подразделение.