Концесионерът на Летище София - "СОФ Кънект", потвърди ангажимента си за развитие на Летище София и българската икономика, като извърши в срок плащането на първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева (с включен ДДС) към България на 19 април. Това първоначално концесионно възнаграждение ще постъпи директно в държавния бюджет за 2021 година. Плащането е направено изцяло, независимо от най-голямата криза в историята на авиацията, посочиха от компанията, предаде БТА.

След този ключов момент, "СОФ Кънект" обяви, че от днес е официален и единствен оператор на Летище София, което позволява изпълнението на амбициозната инвестиционна програма в размер на 624 милиона евро и отключване на всички други ползи от концесията за държавата. 

"СОФ Кънект" представи и своя Надзорен съвет

Илияна Цанова ще председателства Надзорния съвет като независим член. Тя е бивш вицепремиер на две служебни правителства, работила е в Европейската банка за възстановяване и развитие, доскорошен зам.-управител на Инвестиционния фонд на Европейския съюз, известен като "плана Юнкер".  В ролята на председател, Цанова ще отговаря за управлението на Надзорния съвет и също така ще се грижи да осигури максимална ефективност на действията на Надзорния съвет и оперативното ръководство на Летище София, спазване на добрите стандарти за корпоративно управление, поддържане на открита комуникация с всички заинтересовани страни и определяне на адекватна стратегия и съответни индикатори за успех, пише в съобщението.

Съветът ще включва още двама независими членове.

В Надзорния съвет влизат още: Тиери Део (Meridiam), Марко Росо (Meridiam), Давид Делгадо Ромеро (Meridiam), Гив Сардари (Meridiam), Кристиян Мандл (независим член, признат европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, който е добре известен и със своите социални предприемачески дейности), Филип Гунев (независим член, признат европейски експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията) и Ралф Гафал (Летище Мюнхен).

"СОФ Кънект" скоро ще представи публично бъдещите планове за Летище София, сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. Компанията ще създаде и Проектен център, с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на Летище София, и където редовно ще бъде представяна актуална информация относно развитието на проекта, така че всички заинтересовани да могат да дадат своя принос и идеи за успеха на начинанието, се отбелязва още в съобщението.