Италианският премиер Джузепе Конте заяви днес, че планът за сливане между Пе Ес А (PSA) и Фиат Крайслер (Fiat Chrysler Automobiles) трябва да запази работните места и заводите в Италия, предаде Ройтерс, цитирайки местни медии.

Френската автомобилостроителна група Пе Ес А, която е собственик на Пежо (Peugeot), и италианско-американската Еф Си Ей (FCA), чиято основна марка е Фиат Крайслер (Fiat Chrysler), се споразумяха да се слеят с равни дялове 50/50 в новата компания, която ще бъде четвъртата по големина в сектора.

Конте посочи, че скоро ще разговаря с шефа на Фиат Джон Елкан, за да научни подробности за плана.

"Ако има значителни икономии, още по-добре, двете групи ще спечелят от това, но е важно е да бъдат гарантирани равнището на заетост и инвестициите в Италия", каза пред италианската осведомителна агенция АДЖИ премиерът, цитиран от АФП.

Междувременно германският металургичен синдикат И Ге Метал (IG Metall) обяви, че служителите на Опел (Opel) са добре защитени. Представител на профсъюза Йорг Кьолингер определи като "контрапродуктивни и вредни" спекулациите за отрицателни последици от сливането. Той уточни, че според трудовия договор, постигнат миналата година, до 2023 година няма да има уволнения.

И Ге Метал ще продължи да работи за независимостта и идентичността на марката Опел, обеща Кьолингер.

Опел е част от групата Пе Ес А.