Русия сега има основания да конфискува западни активи, след като Камарата на представителите на САЩ прие закон, който позволява потенциалното прехвърляне на замразени руски активи към Украйна, заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс и БТА.

След дълги и тежки преговори Камарата на представителите в САЩ одобри в неделя мащабен проект за икономическа и военна помощ за Украйна. Конгресът одобри план, който дава правото на президента Байдън и да конфискува и продава руски активи, които се намират в американски банки, и с тях да финансира възстановяването на Украйна. Става дума за т. нар. "Закон РЕПО" (REPO Act).

"Вашингтон прие закон за конфискацията на руските активи, за да провокира Европейския съюз да вземе същото решение, което ще бъде опустошително за европейската икономика", заяви Володин.

"Страната ни има всички основания да вземе симетрично решение по отношение на чуждите активи", допълни той.

Председателят на Думата заяви, че от 280-те милиарда долара руски активи, замразени в чужбина, едва 5-6 милиарда се намират в САЩ, докато около 224 млрд. долара (210 млрд. евро) са в ЕС.

Законът РЕПО (REPO от Russian Elites, Proxies, and Oligarchs, РЕПО - Руски елити, подставени лица (проксита) и олигарси) урежда проследяването на руски активи и спазването на икономичеслите санкции, което в момента се извършва от работна група от страните от Г-7, ЕС и Австралия. 

Във война на изтощение икономическата подкрепа е също толкова важна, колкото оръжията и боеприпасите. Законът РЕПО дава възможност за администрацията на Байдън да притисне европейците да използват активите на руското правителство, за да помогнат на Украйна да оцелее икономически, отбеляза посланик Робърт Зелик, бивш президент на Световната банка, бивш заместник-държавен секретар на САЩ и бивш търговски представител на САЩ. Мнението му цитира Атлантическият съвет.

Огромни суми стоят неизползвани, без да служат на никого. Ще се върнат при агресора или ще помогнат на жертвите. Дойде време за избор, подерта Филип Зеликов, старши научен сътрудник в института Хувър на Станфордския университет и бивш съветник на Държавния департамент на САЩ.

Някои от най-добрите международни адвокати в света са проучили внимателно този въпрос. Те намират подхода на Закона РЕПО за разумен. И тези, които действително са анализирали финансовите последици, откриват положителни, а не отрицателни страни в него. Така че пътят за действие е ясен, каза Зеликов, също цитиран от Атлантическия съвет.