Един от малкото в света компании за преработка на редкоземни метали извън Китай е купила правата за експлоатация на мина в Гренландия, отваряйки път към диверсификация на доставките на тези минерали, които са от първостепенно значение за модерните и зелените технологии, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Редкоземните елементи са група от минерали, които се използват в производството на електрически превозни средства, вятърни турбини, електроника, роботи и други машини. Понастоящем Китай доминира глобалното производство, преработвайки около 85 на сто от световните редкоземни елементи, но неимоверно увеличилото се търсене подтиква компаниите да търсят и други източници.

Базираната в Торонто "Нео пърформънс мътириълс" (Neo Performance Materials), преработчик на редкоземни елементи, съобщи, че планира да разработи находището "Сарфарток" (Sarfartoq) в югозападната част на Гренландия и да изпрати добиваните минерали към свое съоръжение в Естония - един от двата завода извън Китай, които преработват значително количество редкоземни метали.

Целта на "Нео" е мината да заработи след 2-3 години. Тя ще бъде първият голям минен проект на компанията. Главният изпълнителен директор Константин Караянопулос заяви, че се надява с отварянето на мината да предпази компанията от променливите цени на редкоземните елементи, които през последните години са скочили заради нарушения в доставките и силно търсене.