Приетите поправки в Газовата директива на Европейския съюз заплашват да оставят новия газопровод "Северен поток-2" запълнен само наполовина. Това със сигурност ще затрудни "Газпром" и ще постави под въпрос ефективността на проекта. Това пише "Комерсант" в коментар за ситуацията около спорния газопровод.

Според медията, въпреки активната защита от страна на Германия, новите регулаторни промени на Брюксел предвиждат съгласие за изваждането на газопровода от Газовата директива да дава не само Европейската комисия, но и комитет от представители на страните-членки.

Това прави процедурата дълга, сложна и трудно предсказуема. Вероятно поради тази причина "Газпром" вече даде сигнали,че възнамерява да проучи възможностите за строителство на "Турски поток-2".

Промените в Газовата директива на ЕС вече имат окончателен текст и сега трябва просто да бъде гласувани за втори път в съвета на Европа на 20 февруари, да минат през Европейския парламент и да бъдат одобрени от лидерите на страните - членки до април 2019 година, след което ще влязат в сила.

Според тях, "Северен поток-2" трябва да има независим от "Газпром" оператор, а до тръбата трябва да получат достъп и други доставчици. Но от Русия единствено "Газпром" може да доставя природен газ до Германия. Поради тази причина Европейската комисия може да постъпи както с газопровода "Опал" - да разреши използването от руската компания само на 50% от капацитета на тръбата.

Проблемът може да се реши само ако новият газопровод бъде изключен от тези правила. Но вече е ясно, че тази процедура е сложна, дълга и с неизвестен край.

Точно затова Алексей Милер, шефът на "Газпром" допусна, че е възможно да се отиде към строителство на "Турски поток-2". Причината - газопроводът влиза от Черно море в страна, извън ЕС, Турция и после ще влезе в ЕС по суша, което го оставя извън изискванията на Газовата директива. Две нови тръби по дъното на Черно море с обща мощност 32 милиарда м3 пък са точно колкото 50% от "Северен поток-2".