"Кока Кола" се е насочила към разширяване на асортимента от напитки, като включи в някои от тях и съставка от марихуана. За целта, според информация на BNN Bloomberg Television, компанията е започнала разговори с канадската Aurora Cannabis за разработване на такива напитки, които да съдържат съставката CBD. Това веднага се отрази на акциите на канадската компания, които скочиха с 23% за ден.

Този канабидоид, за разлика от други съставки, не води до дрогиране или интоксикация. Резултати от предварителни проучвания показват, че тази съставка има противовъзпалителни, обезболяващи и други позитивни за здравето ефекти. Засега обаче употребата на CBD е забранена в САЩ, тъй като Агенцията за борба с наркотиците все още я води като наркотик. Това не пречи в страната да се появяват и продукти, съдържащи масло от тази съставка.

"Внимателно следим увеличаващата се роля на непсихоактивната съставка канабидиол като добавка на функционални уелнес напитки", посочва говорителят на компанията Кент Ландърс в изявление до Bloomberg. Тази сфера се развива бързо. За момента не може да бъде взето решение", допълва той.