Китайската компания Цзъцзин майнинг груп /Zijin mining group/ бе избрана днес за стратегически партньор на най-големия сръбски минно-металургичен комплекс РТБ Бор, съобщи на пресконференция министърът на минната промишленост и енергетиката Александър Антич, съобщи Танюг.

Антич каза, че китайската компания ще получи 63 процента от собствеността на РТБ Бор и ще инвестира 1,46 милиарда долара в комплекса.

Китайската компания е обещала да запази петте хиляди работни места в комплекса и да плати дълговете му. Договорът за продажба на 63 процента от РТБ Бор на китайската компания се очаква да бъде подписан през втората половина на септември.

Компания Цзъцзин майнинг груп е първа по производство на злато, втора по производство на мед и трета по производство на цинк в Китай.

Комплекс Бор годишно преработва около 20 милиона тона медна руда и в Сърбия е единствен производител на мед и благородни метали като злато и сребро.

Към края на февруари от комплекса съобщиха, че през 2017 г. са имали нетна печалба 42,3 милиона долара, годишният им приход е бил 302 милиона долара, а разходите - 218 милиона долара, с което са се "измъкнали от зоната на сръбските губещи предприятия".