Едно от смятаните за стратегически златни находища в Източен Сибир преминава под контрола на китайски инвеститори. Това става на базата на споразумение между Русия и Китай, подписано през февруари 2018 година, съобщи Интерфакс.

За разработването на находището се създава съвместна руско-китайска компания, в която Китай чрез компанията China National Gold Group  ще държи 70% от акциите. Документ за ратификация на споразумението е внесен за обсъждане в Държавната Дума на Русия.

Китайците ще инвестират 500 милиона долара в разработването на рудник, чиито залежи се изчисляват на 48 това злато. Русия замрази преди няколко години добива тук, поради липса на технологии и средства за усвояване. Първоначално купувач бе индийска компания, която продаде акциите си на китайската компания.

Тъй като златното находище е стратегическо за Русия, по закон то не може да бъде контролирано от чужда компания. За да се избегне тази пречка, е подписано междудържавно споразумение между Русия и Китай.

Според договореностите, китайската компания може да доведе свои работници от страната и с тях да попълни 50% от необходимия брой.