Американската верига от кафенета Starbucks планира мащабно преструктуриране, включително освобождаване на някои служители на ръководни длъжности. Това съобщи американският телевизионен канал "Фокс бизнес", като се позова на вътрешнофирмен документ от главния изпълнителен директор Кевин Джонсън.

От следващата седмица и през ноември ще има промени в ръководството, посочва Джонсън в имейл до служителите миналата седмица, допълвайки, че това се случва на фона на развитието на екипите в организацията що се отнася до мащаби и цели. 

Джонсън допълва, че ще направи и някои значителни промени в ръководните роли и в това как са структурирани някои функционални групи.  Съкращенията няма да засегнат служителите в търговията на дребно, съобщи "Фокс бизнес".

Starbucks преминава през преходен период и във висшето си ръководство компанията. Хауърд Шулц, благодарение на когото компанията се превърна в гигант сред кафе веригите, се оттегли от поста председател на съвета на директорите през юни. Постът му е зает от Майрън Улман, бивш ръководител на американската верига от магазини Джей Си Пени.

Starbucks е основана през 1971 година. Има над 28 000 ресторанта в 75 страни по света. Централата на компанията се намира в Сиатъл.